persbericht

Zzp’er gebruikt spaargeld voor start

Nieuwe financieringsvormen nog relatief onbekend

Post en deel ook jouw persbericht. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12493 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

zzp financiering 1

Als de zzp’er geld nodig heeft bij zijn start, financiert hij dat voornamelijk met eigen spaargeld (88%). Nieuwe financieringsvormen zijn relatief onbekend, en de onwil van banken wordt als belangrijkste reden genoemd waarom een financiering niet lukt. Dat blijkt uit onderzoek vanZZP Barometer onder 823 zzp’ers in opdracht van online kredietplatform Spotcap.

zzp financiering 2


Een klein deel van de startende zzp’ers wordt geholpen door startkapitaal via de vorige werkgever (13%), een lening bij vrienden of familie (11%), een lening bij een bank of kredietverstrekker (8%) of een investering, waaronder crowdfunding (3%). Een grote minderheid (46%) van de zzp’ers geeft aan helemaal geen kapitaal nodig te hebben (gehad) bij de start van zijn bedrijf.

zzp financiering 3
Gebruik van financieringsvorm

zzp financiering 4
Bekendheid van financieringsvorm


Bank ligt zzp’er vaak dwars
Als belangrijkste reden waarom een externe financiering niet lukt, noemt de zzp’er de onwil van banken: ook na de crisis zijn banken niet soepeler geworden in het verstrekken van leningen, en al helemaal niet aan de zzp’er. Verder wordt een te lage omzet of laag inkomen, de afwezigheid of een negatieve krediethistorie en een te laag financieringsbedrag als belangrijkste redenen genoemd.

zzp financiering 5

 

Bron & informatie:
ZZP Barometer
Bewerkt: Donderdag 03 December 2015
Gepost: Donderdag 03 December 2015