tutorial

Ondernemers onbewust aansprakelijk door opzichtclausule

Post en deel ook jouw tutorial. Log hier in! of word hier lid!
Door:
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12485 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Aansprakelijkheid

Als ondernemer kunt u aansprakelijk worden gesteld wanneer u schade heeft veroorzaakt. Erg vervelend, maar als ondernemer bent u aansprakelijk voor de werkzaamheden die u verricht en voor uw personeel. Schadeclaims die hierbij komen kijken kunnen erg hoog zijn. Om het risico op hoge kosten in verband met schade bij klanten zo beperkt mogelijk te houden is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering een aanrader. Ook helpen goed opgestelde algemene voorwaarden de aansprakelijkheid te beperken.

 

Twee verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen

Wanneer u van plan bent een aansprakelijkheidsverzekering te nemen, is het handig rekening te houden met een belangrijk verschil tussen twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen. Deze worden hieronder kort toegelicht.

 

1.Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
De materiële schade en letselschade aan personen en zaken die door de ondernemer of werknemers is veroorzaakt, wordt door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gedekt. Deze verzekering vergoed bijvoorbeeld de schade wanneer een monteur bij een klant langsgaat en per ongeluk een dure vaas van de klant omstoot.

 

2.Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Fouten die met uw werk door de ondernemer of werknemer is veroorzaakt wordt met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering gedekt. Een voorbeeld hiervan is wanneer u een fout advies heeft gegeven waardoor de klant forse financiële schade lijdt.

 

Laat u altijd voorlichten door een verzekeraar over wat er wel verzekerd is en wat niet. Elk bedrijf is anders en de dekking kan daarom soms variëren.

 

Let op de opzichtclausule!

Opzicht is tijdelijk hebben van zaken van een ander. Bijvoorbeeld wanneer je iets beheert, bewaart, huurt, gebruikt, leent, vervoert, bewerkt of behandelt van een ander. Wanneer je deze zaken beschadigd, ben je daarvoor aansprakelijk. Bij de meeste verzekeraars is in de voorwaarden een opzichtclausule opgenomen.

Indien deze clausule is opgenomen worden de niet door de verzekeraar gedekt.

 

U bent dus niet altijd automatisch verzekerd voor opzicht met een aansprakelijkheidsverzekering!

 

Wanneer er sprake is van lenen is de opzichtclausule in sommige gevallen verzacht omdat het vaak tot veel onbegrip leidde bij verzekerden. Bepaalde schades zijn gedekt tot een bepaald maximum bedrag. Soms zit hier nog wel een eigen risico bij. 

Voor meer interessante blogs kijk eens op www.veiligdoen.nl/blog/

 
Bewerkt: Dinsdag 01 December 2015
Gepost: Dinsdag 01 December 2015