starter van de maand

Leon Wokke en zijn bedrijf Droogboot

Starter van de Maand

Post en deel ook jouw starter van de maand. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12521 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

leon wokke droogboot

Deze maand aandacht voor Léon Wokke uit Haarlem en zijn bedrijf Droogboot. Ondernemen is voor hem vrijheid en met zijn op te richten bedrijf Droogboot wil hij zich als ondernemer op de kaart gaan zetten. Een interview.

Wat is je achtergrond (studie, werk) en hoe verhoudt zich dat tot de start van je bedrijf?
Al vroeg was ik geïnteresseerd in alles dat met vervoer te maken had. Ik maakt als kind met viltstiften hele autobanen in de woonkamer waar niemand aan mocht zitten. En ik heb ook altijd iets met auto, fietsen, brommers en boten willen doen. Dus op de LTS koos ik voor de richting automotortechniek waarna ik aan het werk ging in diverse werkplaatsen. Het werken op een plaats trok ik toen heel slecht waardoor ik een aantal jaar de wereld hebt ontdekt. En op een van die reizen kwam ik er achter dat ik echt een goede opleiding wilde hebben om zo als ondernemer succesvol te kunnen zijn. Tijdens mijn opleiding heb ik in Amerika een systeem gezien waarvan ik wist dat dit in Nederland geïntroduceerd moest worden. In die tijd is DroogBoot ontstaan.

Wat zijn de activiteiten van je bedrijf en waarin onderscheid je je?
DroogBoot is, kort gezegd, een jachthaven op de wal. DroogBoot faciliteert de permanente opslag van het hogere segment pleziervaartuigen in een magazijn. De boten worden doormiddel van een geautomatiseerd systeem uit het water gehaald en in een grote stellage in een magazijn opgeslagen. Door de automatisering wordt het mogelijk boten dicht op elkaar op te slaan waardoor de ruimte optimaal en efficiënt wordt gebruikt. Het systeem in toonaangevend in logistieke oplossingen en is de innovatie op het gebied van botenopslag en zal onze kijk op jachthavens drastisch veranderen.

Vanuit welke situatie ben je gestart? Was je in loondienst, ben je net afgestudeerd of had je bv. een uitkering?
Het systeem heb ik ontdekt tijdens een reis in 2007 door Californië en had meteen mijn aandacht. Na thuiskomst heb ik deskonderzoek gedaan maar kon er op dat moment geen plek aan geven. Daardoor verdween het op de plank van mijn harde schijf. Afgelopen maart stond ik samen met vrienden op een jachthaven en besefte me dat ik me op dit soort plekken altijd om mijn gemak voel en dacht aan het plan op de plank. Naast mijn werk in loondienst ben ik zaken gaan onderzoeken en heb mensen benaderd. Doordat ik in loondienst werk kan ik rustig onderzoek doen en maak ik geen overhaaste beslissingen.

Waarom voor jezelf en niet bij een baas werken, wat heeft de doorslag gegeven?
Het werken in loondienst heb ik nooit bevredigend gevonden maar als een noodzakelijk iets. Nu is het tijd om onafhankelijk te worden en mijn eigen droom waar te maken. En niet die van een ander.

Heb je hulp gehad (of heb je nu nog hulp), zo ja waarmee en van wie?
Het plan uitwerken vergt veel tijd en om dat alleen te doen is soms niet haalbaar. In mijn oudere broer heb ik een partner gevonden die betrouwbaar is, me kan enthousiasmeren en buiten mezelf te kijken.

Heb je je eigen ondernemingsplan geschreven en zo ja, hoe heb je dit aangepakt?
Gaande weg het proces zetten ik zaken op papier. Het was een soort kladblok voor me. En dit kladblok veranderde langzaam in een ondernemingsplan. Dit vulde ik aan met de gevraagde standaard zaken die ik op internet vond en zo vormde zich mijn ondernemingsplan. Dit proces ging heel natuurlijk. En zo zou het ook moeten zijn. Het groeit vanzelf net als een boom. Dat kan je niet forceren.

Had je een financiering nodig voor je opstart en zo ja, hoe en waar heb je deze gekregen?
Elke ondernemer heeft geld nodig om zijn plan te verwezenlijken. En dat is in mijn geval niet anders. De hoogte van het bedrag is alleen verschillend. En voor mijn onderneming is dit een grote uitdaging. Maar ook dat begint met kleine beetjes. Gelukkig leven we in een tijd van crowdfunding wat veel mogelijk maakt. Dit samen met wat eigen vermogen maakt het mogelijk om plannen te realiseren.

Heb je een marktonderzoek gedaan en waar haal je je klanten vandaan/wat doe je aan promotie?
Nadat DroogBoot werd onder gebracht in een BV hebben we samen met een stagiair marktonderzoek gedaan. We hebben voor deze constructie gekozen omdat we van mening zijn dat een stageopdracht ons de ruimte gaf verder te kunnen met ondernemen en toch een gedegen onderzoek te krijgen. De stagiair hebben we een hoofdvraag en een aantal deelvragen gegeven waarmee wij inzicht krijgen in wat we er speelt in de markt. Een mooie bijkomstigheid is dat de stagiaire meteen contact legt met zowel potentiele klanten als leveranciers en concurrenten.

Hoe zijn de eerste ervaringen van jou en van je klanten? Is alles naar verwachting?
Wij zijn nog niet fysiek op de markt waardoor wij nog ervaringen met klanten hebben. Wat wij wel weten is de behoefte onder onze potentiele klanten. Botenbezitters hebben ons verteld ongemerkt veel stress te ondervinden van het bezit van een boot. Vooral in de zomer als deze onbewaakt in de gracht of jachthaven ligt. Vragen als; ligt hij er nog? Staat er geen water in? Is hij niet beschadigd geraakt door iemand die niet kan varen? En ga zo maar door. Botenbezitters zijn blij met hun boot maar het onbewaakt achterlaten van hun kostbare bezit zit ze niet lekker.

Zijn er problemen waar je bij je start tegenaan liep en zo ja, hoe heb je deze overwonnen?
Er zijn veel uitdagingen tijdens het opzetten en inrichten van een onderneming. Vooral financieel kan het soms erg tegen zitten en consequenties zijn dan dreigend. Maar dat maakt het ondernemen avontuurlijk en spannend. Als persoon durf ik best in het diepe te springen zonder na te denken over gevolgen wat als ondernemer niet altijd verstandig is. Met mensen om me heen die durven te zeggen wat ze vinden gaan mijn ogen open en kunnen uitdagingen beter aangepakt worden.

Waar kijk je het meeste naar uit en waar zie je met meeste tegenop?
Ondernemen is een groot avontuur. En zo sta ik er ook tegenover. En als ondernemer benader ik het avontuur met een plan. En gaande weg pas ik het aan of ga ik een compleet ander weg. Waar ik wel naar uitkijk is de eerste paal die voor ons bedrijf letterlijk de grond in zal gaan. En de uiteindelijke opening natuurlijk. Als wat daartussen ligt baart me zorgen maar pak ik aan op het moment dat het zich voordoet.

Geef de start van deze ondernemer een boost en deel dit artikel via Facebook en Twitter!

Bron: Léon Wokke
Bewerkt: Donderdag 03 Maart 2016
Gepost: Vrijdag 06 November 2015