blog

Vermogen en toeslagen een slechte combinatie

Column

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door:
online
Cinthia
starter
Apeldoorn, Gelderland

buro voor financial organizing

Bedrijf: Time 2 Organize
Lid: Cinthia
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12465 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.
Cynthia Zijderveld

Al eerder schreef ik een artikel over de enorme ingewikkelde manier waarop toeslagen in Nederland werken. Eerst krijg je een voorschot en later wordt bekeken of dit voorschot niet te hoog of te laag was. Zie mijn vorige artikel, toeslagen wat een toestand. 
Nu hoop ik dat veel mensen eindelijk begrijpen waarom je zo vaak formulieren krijgt van de Belastingdienst. Eerst over de voorlopige toeslag en soms maanden of jaren later over de definitieve toeslag. Toch wil ik het ook nog even hebben over toeslagen in relatie tot het hebben van een vermogen.

  

Het volgende  kwam ik laatst tegen bij een klant, ik noem haar Mireille. Eind vorig jaar is Mireille officieel gescheiden en uitgekocht door haar ex-echtgenoot voor de overwaarde van hun eigen woning. Mireille woont nu in een huurwoning met haar twee kinderen. Mireille heeft zelf een laag maandelijks inkomen en de Belastingdienst is, attent als ze is, met ingang van januari 2014 aan Mireille toeslagen uit gaan betalen. Mireille krijgt daardoor maandelijks een flink bedrag op haar rekening gestort.  

Mireille blijkt niet alleen recht te hebben op zorg- en huurtoeslag, maar ook op kindgebonden budget. Toen ik bij Mireille kwam had ze al een flink aantal maanden de toeslag gestort gekregen op haar rekening. 
   

Mireille gaf aan dat ze nooit om toeslagen had gevraagd, maar dat ze van de Belastingdienst een beschikking had gekregen, voor welk bedrag ze recht had op toeslagen, gebaseerd op haar verzamelinkomen van 2013. 
  

Op de site van de Belastingdienst staat: 
“Kindgebonden budget hoeft u meestal niet aan te vragen. U krijgt vanzelf bericht als u er volgens ons recht op hebt. Krijgt u geen bericht en denkt u dat u wel recht hebt op kindgebonden budget? Dan kunt u het zelf aanvragen”.

  

Wat de Belastingdienst in die aanslagen was vergeten te vermelden, was dat zij mogelijk geen recht had op deze toeslagen als ze niet aan alle eisen voldeed. Een van de eisen om recht te hebben op een toeslag, is dat er sprake is van een vermogen onder het vrijgestelde vermogen per persoon. Dit vermogen bedraagt in 2014 voor een alleenstaande jonger dan de AOW-leeftijd € 21.139,-  Daar zat Mireille met de afkoopsom  van haar ex-man dus ver boven! 
Tot het vermogen behoort spaargeld, beleggingen en eventuele vakantiehuizen. Als peildatum voor het eigenvermogen geldt 1 januari van het jaar waarin u mogelijk recht heeft op toeslagen. Behalve het maximale vrijgestelde vermogen per persoon geldt er ook nog een maximaal vermogen voor Mireille en een eventuele toeslagpartner. Samen mogen zij niet meer dan € 81.360,- hebben wil een van beiden überhaupt nog recht te hebben op toeslagen. De Belastingdienst baseert de hoogte van haar toeslag op het laatste bij hun bekende inkomen. Daarbij houden ze echter geen rekening, met vermogen dat ze in de tussentijd vergaard heeft. Zo kan het dus gebeuren dat wanneer je altijd recht hebt gehad op toeslagen, je na een erfenis of echtscheiding, er plotseling geen recht meer op hebt.

  

Bij Mireille hebben we de toeslagen meteen allemaal stopgezet. Gelukkig heeft zij nog voldoende vermogen over om de toekomstige terugbetaling van alle toeslagen aan de Belastingdienst te kunnen voldoen. Maar ik kan me zo voorstellen dat er ook schrijnende gevallen zijn van ex-partners die zijn uitgekocht en pas na jaren ontdekken dat zij teveel vermogen hadden om recht te hebben op welke toeslag dan ook.Voor de volledigheid het overzicht van het maximaal vrijgestelde vermogen per 1 januari 2014:  

Denk er dus aan dat vermogen en toeslagen niet altijd goed samengaan!

 Wil je reageren op dit artikel, graag. Dat kan via onderstaande link of reageer via Facebook. Liken, delen en Tweeten mag ook!

Bron & informatie:
Time 2 Organize
Bewerkt: Donderdag 04 Juni 2015
Gepost: Donderdag 05 Maart 2015