persbericht

Innovatiefinanciering voor innovatieondernemers

Post en deel ook jouw persbericht. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12468 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.
quickboats

Door Annemieke Busch, account manager mkb-financiering RVO

Nederland loopt voorop met innovatieve ontwikkelingen. Van krachtpatsers als ASML tot eenpitters met een uniek product. Wibo van Wier, die de overheid gedag zei om zijn eigen onderneming te starten, behoort tot categorie twee. Hij introduceerde Quickboats in Europa, lichtgewicht opvouwbare boten uit Australië. Nu verwelkomt de overheid de ondernemer aan de andere kant van het loket: voor financiering en advies.

Wibo van Wier leerde ik pas kennen nadat hij was vertrokken als collega bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), destijds Agentschap NL. Hij besloot zijn eigen bedrijf te beginnen, als ontwikkelaar en importeur van Quickboats. Het Australische concept voor de lichtgewicht opvouwbare boten stond te koop, klaar voor doorontwikkeling naar het fabrieksproces. Wibo besloot in het diepe te springen en zegde zijn baan op. Hij maakte de spannende switch van ondernemers ondersteunen naar zelf ondernemen. Sindsdien ben ik Wibo en Quickboats met interesse blijven volgen.

Knappe innovatie
Aan het concept van Quickboats ligt een mooi staaltje innovatie ten grondslag. De boot bestaat uit hoogwaardige en onzinkbare panelen van composiet die met scharnieren aan elkaar zitten. Hierdoor is de boot makkelijk opvouwbaar in een compacte surftas en mee te nemen met de auto of caravan. Bovendien zijn ligplaats, winterstalling en onderhoud niet nodig. Dat scheelt gedoe én geld. Daarmee speelt de boot mooi in op een veranderende recreatiebehoefte naar vaker en kortere vakanties.
 

quickboats uiteen

Gedegen plan
Dat er een markt voor de Quickboats is, heeft Wibo vooraf goed onderzocht. Ik kan hem karakteriseren als een gestructureerde ondernemer. Hij maakt goede plannen en werkt verschillende scenario’s uit, positief én negatief. Daardoor is hij moeilijk te verrassen. Sommige ondernemers laten zich volledig in beslag nemen door de korte termijn en reageren ad hoc. Dan lever je in op controle. En ben je soms onvoldoende kritisch. Omdat je vergeet te toetsen of er eigenlijk wel klanten zijn voor je mooie product. In een vroeg stadium de markt onderzoeken is cruciaal. En je op tijd op financiering oriënteren.

Crowdfunding-succes
Bij RVO.nl geef ik mkb’ers zoals Wibo financieringsadvies. Over wat wij als overheid te bieden hebben, maar ook over wat er buiten onze muren te halen valt. Bijvoorbeeld bij business angels, investeringsmaatschappijen of via crowdfunding. Wibo haalde met crowdfunding 250.000 euro op in 20 uur. Totaal investeerden 263 mensen, voor bedragen variërend van 100 tot 20.000 euro. Dit zijn in feite allemaal kleine leningen, die Quickboats met rente terugbetaalt. Eind november start Wibo een nieuwe campagne op www.symbid.nl om aandeelhouders te werven voor verdere groei, ook dat kan met crowdfunding. Behalve geld levert een succesvolle crowdfundingcampagne vaak ook leuke publiciteit op. En tips van betrokken investeerders die optreden als ambassadeur voor je bedrijf of product.
 

quickboat op auto

Crowdfunding wint de laatste jaren enorm aan terrein. Niet alleen voor ‘aaibare’ projecten, maar ook voor bijvoorbeeld een nieuw soort dijksteen. Alternatieve vormen van financiering moedigen we vanuit RVO.nl en het ministerie van Economische Zaken alleen maar aan. Ook banken staan steeds welwillender tegenover een financieringsmix met crowdfunding. Het is immers een bewijs dat je investeerders en klanten aan je weet te binden. Maar vergis je niet, crowdfunding is zeker geen easy money. Het kost veel tijd en energie en het publiek is kritisch. Ook een geslaagde crowdfundingcampagne begint met een goed, gedegen plan.

Overheidsinstrumenten
Tijdens een KvK-bijeenkomst in Zwolle besprak ik met Wibo de instrumenten die RVO.nl uitvoert in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Financiën. Die zijn er in vier smaken: kredieten, garantieregelingen, subsidies en fiscale faciliteiten. Zo heeft Wibo via RVO.nl gebruikgemaakt van de Milieu Investeringsaftrek (MIA), waarmee ondernemers tot 36 procent van de investeringskosten van milieuvriendelijke maatregelen kunnen aftrekken van de fiscale winst. Wibo heeft in een hybride bedrijfsauto geïnvesteerd met de MIA. Omdat hij duurzaam bezig wil zijn en omdat hij nieuwe technieken wil steunen. Als overheid stimuleren we dat, onder andere met fiscale voordelen.

 

quickboat samenstellen

Maatwerkadvies
Ondernemers – van starters tot gevorderden – kunnen altijd bij ons terecht met vragen. Op basis van het type ondernemer en de financieringsbehoefte geven we maatwerkadvies. Welke regeling het beste bij een ondernemer past en hoe ze die het beste kunnen aanvliegen. Waar ze het beste hun energie in kunnen steken en waarin níét. En welke vragen ze kunnen verwachten van financiers. Regelmatig trekken we het land in naar beurzen en presentaties. We proberen zo zichtbaar en benaderbaar mogelijk te zijn voor ondernemers. Want we heten niet voor niets: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
 

PS. Heb je ook een goed idee of financieringsvraag? Kijk op de site van RVO (link onderaan artikel) of mail ons via mkbfinanciering@rvo.nl. Liever iemand persoonlijk spreken? Bel met het RVO.nl Klantcontactcentrum via 088-0424242.

Bewerkt: Woensdag 10 Juni 2015
Gepost: Donderdag 30 Oktober 2014