starter van de maand

Walter Heck

Post en deel ook jouw starter van de maand. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12465 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.
Walter Heck

Mijn naam is Walter Heck en ik ben zoals dat heet een tech-nomad: Ik reis en werk tegelijk. Ik verdien mijn inkomen als zelfstandig ondernemer in de IT-industrie, en ik werk compleet virtueel: alles staat of online, of op mijn laptop, bij voorkeur allebei.

Reizen en werken Ik heb een jaar of zes in het Nederlandse kantoorleven gewerkt als Delphi programmeur. Leuk, uitdagende banen, goed betaald, leuk appartementje, veel vrienden, maar altijd de reiskriebel. Daarom besloot ik mijn baan op te zeggen, mijn huur op te zeggen, mijn spullen te verkopen en de wijde wereld in te trekken. 

Na een tijd gereisd te hebben was in 2007 mijn geld op. Daarop besloot ik reizen en werken te combineren en ben ik met mijn bedrijf gestart, met slechts 1500 euro op de bank. Mijn bedrijf, OlinData, is begonnen als consulting bedrijfje, maar ik ben later ook andere projecten gestart. 

Ik heb gereisd en gewerkt in Europa en de VS.  Ik ben op het moment een paar maanden in Kuala Lumpur, Maleisië. Reizen is een stuk goedkoper dan ergens wonen. Er zijn geen vaste lasten en ik heb bijvoorbeeld ook geen eigen auto nodig. Daarbij zorg ik altijd voor goedkope accommodatie en goedkoop of gratis transport. Zo lift ik veel en slaap ik bij mensen in huis. 

Projecten
Een van mijn projecten is Oplexing, een zeer flexibele webhosting service voor web professionals. Dat betekent dat ik alleen technologisch onderlegde klanten accepteer. Op die manier hoef ik weinig support te leveren, en kan ik gewoon ‘geek-taal’ gebruiken om met mijn klanten te communiceren. Ik draai dus niet de website voor de bakker op de hoek, maar wel voor de webdeveloper die de website voor de bakker op de hoek onderhoudt. Mijn nieuwste project en momenteel hoofdfocus is Tribily.com, een platform voor monitoring van servers. We richten ons vooral op het monitoren van midden- en klein bedrijf, omdat die vaak geen geld, resources en mankracht hebben voor het opzetten van hun eigen servers. 

Klanten
Ik werk internationaal, voor internationale klanten. In deze tijd van online werken is het niet meer nodig je te focussen op een specifieke geografische markt. Waarom zou ik alleen servers van Nederlandse klanten willen monitoren? Die servers staan vaak toch in de VS of elders in Europa. Door geen geografische limiet te stellen, wordt je potentiële klantenkring ook gigantisch veel groter. Ik heb heel weinig voice-contact met klanten. Het aantal telefoon en Skype gesprekken dat ik voer is op één hand te tellen. Chat, email en issue tracking systemen zijn ruim voldoende om te communiceren.

Samenwerken
Ik werk samen met een aantal mensen. Voor de MySQL consulting werk ik veel samen met concurrenten voor wie ik onderaannemende klussen doe, en voor Tribily heb ik freelancers in vijf landen op drie continenten zitten. Dat zorgt ervoor dat je goede online samenwerkings-tools moet hebben, maar het heeft ook veel voordelen: verschillende tijdzones betekent bijna rond de klok productiviteit, en omdat er geen "geklets in de wandelgangen is" ben je gedwongen om al je knowledge in computersystemen te hebben. Op die manier wordt het heel wat minder erg als iemand uitvalt, je hebt alles toch al gedocumenteerd.

Werktijden
Ik wil niet 40-50 uur per week kwijt zijn met werk. Mijn doel is om zo weinig mogelijk te werken en toch een goed leven te hebben. Ik werk zoveel als goed voelt. Sommige weken is dat tien uur, andere weken 50. Ik geloof niet in het nu werken voor een goede toekomst later. Met reizen heb ik geleerd dat het er niet toe doet hoeveel geld je hebt: je leeft met wat je hebt.

Toen ik mijn carrière begon op mijn 21e dacht ik: "goh, als ik over zes jaar twee keer zoveel verdien dan kan ik lekker sparen, een luxe leventje leiden, etc." De realiteit was echter dat ik nog steeds aan het eind van de maand zonder geld zat, en wat kreeg ik ervoor terug? Materiële zaken. Dingen die er wat mij betreft niet toe doen. Ik leef nu met veel minder, maar heb een veel rijker leven. Een positieve instelling en sterke wil brengen je veel verder dan een leuke paycheck aan het eind van de maand.

Doelstelling
Ik hoop Tribily winstgevend te kunnen maken in de komende zes tot twaalf maanden, we zijn hard op weg! Daarna hoop ik te kunnen focussen op wat ik al heel lang graag wil doen: de wereld een betere plek maken. Ik ben erg begaan met de toestand van het milieu in de wereld. Ik heb al een project in mijn hoofd dat een ideale combinatie is van mijn IT-skills, en het helpen van non-profits.

Tips voor tech-nomads in spé
Uiteraard is belangrijk dat je met reizen landen kiest waar goed internet aanwezig is. Erg onderontwikkelde landen zijn lastig vanwege internet toegang, zoals bijvoorbeeld Laos. Iran en China zijn moeilijk in te schatten aangezien er veel internetcensuur heerst.  Ook de wetgeving en bedrijfsregistratie moet goed geregeld zijn. Mijn bedrijf is geregistreerd in Nederland als bedrijf aan huis, ik ben alleen bijna nooit thuis. Ik heb een boekhouder die de wetgeving in de gaten houdt, en in de landen waar ik reis kan ik meestal gewoon op een toeristenvisum verblijven aangezien ik geen zakelijke interactie heb met de economie van het land. Nederlandse wetgeving zegt ook dat bij elektronische dienstverlening de arbeid wordt verricht op de plaats van de server, dus het maakt niet uit waar je je zelf bevindt.        

Bron & informatie:
Walter Heck, OlinData
Bewerkt: Zondag 21 Juni 2015
Gepost: Donderdag 04 November 2010