blog

Failliet door de crisis

Column

Post en deel ook jouw blog. Log hier in! of word hier lid!
Door onze redactie
 
Word nu ook lid!
banner
Al 12468 leden! Word lid om je bedrijf te promoten, berichten te posten en deel te nemen aan events.

Beste ondernemer, We lezen het tegenwoordig regelmatig in de krant, ondernemer failliet door de crises. Zou dat nou echt zo zijn, of is het een samenloop van diverse tegenslagen en de verminderde afzet / omzet die de bekende druppel was die de emmer deed overlopen. Ik denk dat dit vaak de echte reden is.

Zo kwam ik laatst in contact met een ondernemer in onroerend goed. Ook wel huisjes melker genoemd. Kocht sinds de jaren 80 ieder jaar een paar pandjes, verbouwde ze en maakte er huisvesting van. De stijgende huizenprijs zorgde ervoor dat hypotheek verkrijgen geen enkel probleem was. Maar het tij keerde, de banken staan nu niet meer te dringen bij de voordeur om krediet te verstrekken. Ook bij deze ondernemer niet meer. De hypotheken waren verstrekt op basis van stijgende woning prijzen en stijgende huren. Nu kwam er de klad in. Daarbij was het de ondernemer iets te veel in zijn bol geslagen, een net iets te grote auto, duur kantoor en woonhuis gebouwd, en niet te vergeten zijn vrouw maar ingewisseld voor een jonger exemplaar, die net iets meer geld koste dan zijn eigen vrouw.

De bank begon moeilijk te doen en eiste dat hij enkele panden moest verkopen, en probeer dat in deze tijd maar eens. Deze ondernemer, academische achtergrond, glijd langzaam de afgrond in. Zijn imperium loopt nu op de laatste benen. Zijn zogenaamde zaken vrienden grijpen nu de kans om hem langzaam de afgrond in te duwen. Is de crises nu alleen de oorzaak van deze ellende, ik denk het niet. De opgebouwde reserves zijn opgegaan aan luxe en nieuwe vriendinnetjes.

Wat ik eigenlijk duidelijk wil maken is dat zowel hoogopgeleid als een buitensporig luxe leven lijden geen garantie is voor succes. Wist je trouwens dat het gros van alle miljonairs in de Quote 500, geen afgeronde schoolopleiding hebben, vaak dyslectisch zijn en allerlei handige en slimme zaken gebruikten om hun doel te bereiken. De hierboven genoemde snelle jongen kan dan wel hoogbegaafd zijn, in zijn drang naar luxe heeft hij het verstand van een kind van zes. Ben jij wat minder begaafd dan de academisch gevormde mede ondernemer.

Niet getreurd, als je iets echt wilt, bereik je het vaak ook toch wel. En natuurlijk “geluk en gezondheid” zijn onontbeerlijk om te slagen als ondernemer. Of ik iets voor hem kon betekenen? Nee, dit soort mensen kan en wil ik niet helpen. Een nuchtere kijk op het ondernemerschap, goed karakter en doorzettingsvermogen zijn volgens mij de basis van succes. Crises of niet. Dat was het weer voor deze keer en wachten op de volgende bubbel.

Aloy van Woudenberg (Advies en begeleiding van ondernemers)

Bron & informatie:
Aloy van Woudenberg
Bewerkt: Dinsdag 16 Juni 2015
Gepost: Dinsdag 04 Mei 2010